Kriminal

Druga Strana Zakona ili kako mnogi kazu Rupa u Zakonu.

01.08.2006.

Uspjesi bh. policije?

U prvih sest mjeseci ove godine vecina sarajevskih ubistava dogodila se bas kao i u svim svjetskim metropolama. U predgradju. U ovoj prici, mjesto se zove Ilidza. Zanimljivo je, medjutim, kako su istrage vezane za ubistva u Sarajevu od 1997. do 2000. godine trajale, u prosjeku, tek tri dana. S jednim izuzetkom: potraga za ubicama Marije Silic trajala je osam dana. “Motiva ima razlicitih – od onih iz koristoljublja, koji je najcesci, do porodicnih ili bracnih nesuglasica. Mogli ste procitati slucaj bracnog para Tomovic, Tomislava i Danice. Tomislav je ubio Danicu zbog porodicnih problema, pa onda sebe. Iz slicnog razloga desila se tragedija bracnom paru Velidi i Asimu. Dalje, Muzur Vahid je pod uticajem alkohola ubio jednu osobu; Drkic Elmedin je ubio Zijada Tokacu, taksistu; Brajlovic Damir je upucao tzv. Kefu, cemu je prethodila svadja; Muzur Vahid je ubio majku; Kurtalic Enes je ubio Djaferovic Elviru itd. Zaista, motivi su bili razliciti i naglasavamo da su gotovo svi slucajevi rasvijetljeni i da su na sudu. Od ‘95. do danas ostalo je jos pet nerasvijetljenih ubistava. Takodjer je vrlo interesantno reci da na podrucju Sarajevskog kantona do danas nije zabiljezen nijedan slucaj ubistva zbog nacionalnosti, iako se spekuliralo sa slucajem Marije Silic za koju se naknadno uspostavilo da je ubica, kao i ona, hrvatske nacionalnosti. Ili sa slucajem Jovanke i Draginje, koje su batinjanjem ubijene. Cetiri ubice su uhvacene, a peti je u bjekstvu. Sva cetvorica su i prije toga imali nekoliko pljacki.”

Kad se sve sabere, u ovoj godini bilo je 2.828 krivicnih djela, od kojih se 80 odsto odnosi na imovinske delikte, a 78 odsto je rasvijetljeno. “To su veliki uspjesi, jer u Njemackoj se godisnje rasvijetli 10-15 odsto slucajeva, a njemacki cuvari zakona slove kao veoma jaka policija. Ovo je takodjer zanat. Jer kad govorimo o ubistvima tu nema improvizacija. Nadjete les i morate ustanoviti ko je tu osobu ubio. To je vrlo zahtjevan posao i rezultat se ne postize tako lako kao sto gledate na filmu – lafcina za sat i po, taman dok pojedete one kokice, rasvijetli slucaj. To je jako kompliciran i odgovoran posao”, kazu u policiji.

Ako je, dakle, suditi po statistickim podacima, Sarajevu nema mjesta na listama gradova opasnog zivljenja. Da se ponekad prepozna beogradski manir na ulicama Sarajeva, to je tacno, ali je takvih slucajeva jako malo. I mahom su, tvrde u policiji, gotovo svi rasvijetljeni, a pocinioci, ako se ne radi o vjernim vojnicima partije, pravedno kaznjeni. Za nadati se, medjutim, da dolazi vrijeme kada ce svi gradjani biti jednaki pred zakonom. I da se nece desiti da se neko za pokusaj ubistva brani sa slobode, a neko, iz zatvora. Kao do sada!

Kriminal


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
244893

Powered by Blogger.ba