Kriminal

Druga Strana Zakona ili kako mnogi kazu Rupa u Zakonu.

01.08.2006.

Incident u Sarajevo ...Stil Beograd

U samom centru Sarajeva, 16. augusta, negdje oko 22:30, ranjeni su Mirsad Boracic, rodjen 1964. godine, i Samira Sabanovic, rodjena 1982. godine. Te noci se na sarajevskim ulicama odigrao beogradski scenarij: pucnji, krv, zrtve – sve za samo nekoliko sekundi. Svjedoci tvrde da je “Peugeot”, jos uvijek nepoznatih registarskih oznaka, uz skripu kocnica zaustavljen ispred kafica “Manhattan” ulici Kulovica. Iz automobila je ispucano nekoliko hitaca u pravcu zrtve – Mirsada Boracica, zbog, kako to vole reci oni koji su vec pucali, “nerasciscenih racuna. No, u skoro filmskoj pucnjavi stradala je i osamnaestogodisnja slucajna prolaznica. Oboje su van zivotne opasnosti.

Iako je mjesto dogadjaja sami centar grada koji u tim satima vrvi od prolaznika, iako je pred semaforom u Kulovicevoj ulici najcesce dugi red automobila, i iako je, na kraju, zgrada federalnog MUP-a samo nekoliko desetina metara od“Manhattana”, strijelac je zavrsio ono sto je planirao i pobjegao. Pretpostavlja su cak do Holandije?! Je li, dakle, bojenje sarajevskog asfalta krvlju najava pretvaranja bosanske prijestolnice u ono sto je Beograd bio protekle decenije – centar organiziranog kriminala u kom se problemi rjesavaju pucnjevima?

Ako se pogleda policijska statistika u zadnje cetiri godine, i uporedi broj obracuna uz potezanje vatrenog oruzja na javnim mjestima sa brojem zrtava tih sukoba, odgovor je: apsolutno ne. Sarajevo je, barem tako kazu strucne analize, po broju krivicnih djela, motivima i nacinima izvrsenja, jos daleko od Beograda.

Na zanimljiv nacin to potvrdjuje i dokumentarni film Vidimo se u citulji, poslije cijeg su snimanja gotovo svi beogradski “carevi podzemlja” koji su pristali pred kamerama ispricati svoj zivot – ubijeni. U tom je filmu zapravo prikazana sustinska razlika izmedju ovdasnjih i srpskih strijelaca. Potonji, naime, ne stede nevine, ni u pravom, ni u ulicnom ratu. Tako je prilikom atentata na poznatogbeogradskog kriminalca Slavisu Pavica Pirketa nastradalo jos deset, kako kazu Pirketovi prijatelji – neduznih ljudi. A takvih primjera ima na desetine i svi ulijevaju nadu u mirno sarajevsko sutra. Jer, poslije svakog obracuna na javnom mjestu u Beogradu stradaju u prosjeku po dvije neduzne osobe!?

Kriminal


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
244892

Powered by Blogger.ba